Vijf van de twintig kinderstoelen die door de Consumentenbond zijn getest, voldoen niet aan de veiligheidseisen. Een veelvoorkomende reden voor het afkeuren, is dat vingers in de stoelen bekneld kunnen raken.
Kinderstoel.jpg
De modellen die zijn afgetest zijn de Yaris Single, een kinderstoel van lief!, Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Prima Pappa Zerro 3 en Ikea Blames (staan niet op de foto). – Foto: Fotolia

Ook zagen de onderzoekers bij enkele modellen dat de opening te groot is waardoor een kind er gemakkelijk doorheen kan glijden.

Afgeteste modellen

De modellen die zijn afgetest zijn de Yaris Single, een kinderstoel van lief!, Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Prima Pappa Zerro 3 en Ikea Blames. De Yaris Single heeft een te ruime opening als een kind beide benen aan één kant van het kruisriempje weet te krijgen. Het kind kan er dan zo doorheen vallen. Ditzelfde probleem geldt bij de kinderstoel van lief!. De te grote opening is niet het enige gevaar dat de Consumentenbond constateerde. In de stoelen van Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Prima Pappa Zerro 3 en Ikea Blames kunnen de vingers bekneld raken.

Oplossing

De merken geven verschillende oplossingen. Zo kunnen ouders met een stoel van Yaris een tuigje ontvangen op vertoon van een geldig aankoopbewijs van de stoel. En lief! heeft de producent van hun kinderstoel om uitleg gevraagd. Zij hebben naar de Consumentenbond nog niet gereageerd op de bevindingen.

Lage stand

Ook wordt in het onderzoek duidelijk dat kinderstoelen die in een lagere positie gebruikt kunnen worden, ook moeten voldoen aan veiligheidseisen. De norm hiervoor is nu nog niet vastgesteld en wordt waarschijnlijk pas in 2018 verwacht. De Childwood Evolu 2 en Topmark Jess zijn in zowel hoge als lage stand te gebruiken. In hoge stand voldoet deze wel aan de veiligheidseisen, maar niet in de lage stand.

Eerder onderzoek

In 2015 werk ook al onderzocht of kinderstoelen wel veilig waren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde toen al vast dat bepaalde exemplaren niet voldeden aan de veiligheidseisen. Daarom is nu opnieuw onderzoek uitgevoerd om te zien hoe het er inmiddels voor staat met de kinderstoelen op de Nederlandse markt. Er wordt samengewerkt met fabrikanten en instanties om deze nieuwe norm op te stellen.

Lees meer op de website van de Consumentenbond

De Consumentenbond trekt vaker aan de bel bij onveilig meubilair voor kinderen. Eeder dit jaar deed ze dat bij onveilige traphekjes. Lees meer

Bron: de Consumentenbond