Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ouders het recht hebben om te weten of er niet-ingeënte kinderen zijn op de kinderenopvang waar zij hun kinderen brengen. Blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang kan gevaarlijk zijn voor baby’s die nog niet zijn gevaccineerd.

Ouders zijn door middel van een meldplicht geinformeerd en kunnen dan zelf bepalen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes of dat ze hun kind elders willen plaatsen, aldus de meerderheid in de Tweede Kamer. Bij het intakegesprek stelt de opvanghouder de vraag of ouders hun kind hebben laten inenten. Deze informatie blijft in de meeste gevallen bij de leiding van de kinderopvang. Voor andere ouders is het dus onduidelijk of hun kind risico loopt.

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert zegt dat deze informatie beschikbaar moet zijn. ‘Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen’, aldus Wolbert.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat nog een stapje verder. Zij wilt dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zo zei ze vrijdag tegen de Telegraaf.

KNGO is nieuwsgierig hoe gastouders en gastouderbureaus hiermee omgaan in hun opvang. Vul hiervoor de poll in.